Elly de Jong

sculpturen
Elly de Jong
"Kunst is niet de weerspiegeling van de werkelijkheid. Het is de werkelijkheid van de weerspiegeling."

Sinds 1996 werk ik als zelfstandig kunstenaar in mijn atelier in de polder de Rondehoep, onder de rook van Amsterdam. Geïnspireerd door deze plek en geleid door nieuwsgierigheid ontstaan mijn beelden. Daarbij zijn mens en dier, beweging en balans, harmonie en humor belangrijk in mijn werk. Als mensen moeten glimlachen om mijn werk of er een fijn gevoel aan overhouden, ben ik geslaagd. Ik hoop dit mee 
te geven in mijn werk en noem het ‘de lichtheid van het bestaan’; omdat er naast alle ellende ook nog zoveel moois 
is in het leven.

In mijn werk gebruik ik zeer diverse materialen zoals brons, steen, hout, porselein, staal, plastic, glas, papier en ook mijn sieraden zijn divers. Elk materiaal biedt nieuwe mogelijkheden, keuzes en afwegingen die ik maak. Door een nieuwe vertaalslag kunnen er weer nieuwe beelden ontstaan.

Daarbij heb ik een enorme materialenhonger en wil ik alles onderzoeken en uitproberen. Hierdoor zijn mensen nogal eens verbaasd dat er zo’n diversiteit aan werk ontstaat. Onlangs, op de voorronde van de ZomerExpo reageerde de jury lichtelijk verbaasd toen bleek dat de twee werken die ze hadden uitgezocht van één kunstenaar waren, van mijn hand.

De hiernaast afgebeelde ‘Miraculous gardner’ is daar een van. Dit beeld heeft al enkele transformaties ondergaan door plaatsing, uitvoering en kleur. Op de ZomerExpo 2017 zal het beeld zeker mooi uitkomen in de kasteeltuin van Museum de Fundatie in Heino/Wijhe. En wie weet, dan misschien een definitieve plek in brons in een mooi park of op een rotonde.

www.ellydejongbeelden.nl