Gaby Oltean Lungu

schilderijen
Gaby Oltean Lungu
"De stemming van een eeuwige, zonnige dag."

Diversiteit in kleuren en compositie, figuren en compositie; typische visualisering van de (post-)postmoderne tijden, met hun terugkeer naar emotie en blije waarneming. Mijn werk draagt kleuren en taferelen over, roept dialoog op, wekt bij de toeschouwer een empathische reactie. Voor mij brengt de schilderkunst voornamelijk chromatisch ritme en intensiteit in het alledaagse, naast ons, direct toegankelijk.

Hoe divers mijn werk ook lijkt, kenmerkend voor de reeksen schilderijen met getemperde explosies van kleuren, contouren en motieven, is het nastreven van een dialoog met de kijker. De accenten van bladgoud achter glas, het samenstellen van betoverende kleuren en de chromatische explosie geven en vergroten het gevoel van blijheid, levenslust en gelukkig zijn. Het gaat om de stemming van een eeuwige, zonnige dag.

Mijn thematiek is vrij gekozen, zonder beperkingen en met steeds terugkerende motieven. Toch zijn mijn schilderijen vaak opgebouwd rond menselijke figuren en natuur, zoals dieren en bloemen, die vaak worden tentoongesteld in een ‘paar’, in de zin van de oorspronkelijke twee. Daarbij komt het dualisme ook terug in de drukke taferelen die overgaan in rustige, bijna serene afbeeldingen. In mijn figuratieve en abstracte schilderijen gebruik ik verschillende technieken en materialen; ik werk voornamelijk op glas, linnen of paneel met onder andere papier, hout, acrylverf, olieverf, bladgoud of inkt.

oltean@xs4all.nl