Hanneke Rijks

Hanneke Rijks
"Kunst met hout en humor"

‘Kunst met hout en humor’ klinkt wellicht wat pretentieus, maar dat is wel wat mij drijft in mijn werk als kunstenaar.
Na een paar jaar wiskunde te hebben gestudeerd, werd mij duidelijk dat ik meer voldoening kreeg van werken met mijn handen. Op de VAK-MTS meubelmaken heb ik geleerd over de mogelijkheden met hout en om te werken met gereedschap en machines. Sinds 1990 werk ik als meubelrestaurator en restaureer ik antiek voor zowel particuliere klanten als musea, antiquairs en de overheid. Veel prachtige objecten heb ik inmiddels onder handen gehad.

In 2014 ben ik begonnen met het zelf creëren van houten kunstobjecten, veelal gemaakt van berkenmultiplex. Dit is mooi strak af te werken en ik houd van de lichte kleur in combinatie met het kleurverschil van de lagen. In mijn werk maak ik vaak extra gebruik van die strepen en probeer daar mee te ‘tekenen’ en diepte te creëren.
Veel van mijn kunstwerken zijn gebaseerd op optische illusies, puzzels, paradoxen en kleuren. Ik vind het belangrijk dat de objecten goed gemaakt én netjes afgewerkt zijn.

Kunstenaars die ik bewonder zijn o.a. Escher, Magritte, Jeroen Henneman en Teun Hocks. Fantastische kunst waarbij je eerst goed moet kijken wat je nou eigenlijk ziet.
 Ik vind het leuk als ik mensen even zie nadenken als ze langs mijn objecten lopen.

Door lid te worden van AmstellandKunst hoop ik meer contact te krijgen met mede-kunstenaars om elkaar te inspireren, samen te exposeren en iets over andere disciplines te leren.

www.hannekerijks.com


 

Out of the box
Mongoolse knoop
Kleurenkraan
Hoeveel huisjes
Gekleurde Escher salamanders in blik
Driehoeksknoop