Helena van Essen

werken op papier, wandobjecten en meer
Helena van Essen
"De rijkdom en gelaagheid van de stilte"

Stilte is al sinds lange tijd een kernbegrip voor mijn werk. In het bijzonder: de innerlijke stilte, die samenhangt met een gemoedstoestand, het (doen) bevrijden van gedachten.

Mijn werk verwijst niet naar de werkelijkheid maar alleen naar zichzelf. Het is strikt non-figuratief werk met een onnadrukkelijk persoonlijk handschrift. Trefwoorden zijn: lichtheid, transparantie, symmetrie en ritme.

De materialen en technieken waarin ik me uitdruk zijn heel divers. Soms heb ik er bewust voor gekozen, soms ben ik er onverwacht mee in aanraking gekomen.

Mijn werk gaat niet alleen over innerlijke stilte maar vraagt die ook om het te kunnen maken. In zekere zin komt deze stilte ook terug in mijn werk als ontwerper, met name de parlAmore Rouwknoop, als nieuw concept voor een persoonlijk rouwsieraad.

AmstellandKunst betekent voor mij: samen sterker door de uitwisseling van ervaringen en door samenwerking gericht op presentaties, exposities en andere aspecten van de – vaak eenzame – kunstenaarspraktijk.

www.helenavanessen.nl
www.parlamore.nl

placuna - kleur
potlood-papier - oranjerood
acryl
inkt op papier
broche - jaspis