Jet Naftaniel-Joëls

sieraden en textiele objecten
Jet Naftaniel-Joëls
"Zuinigheid met vlijt bouwt van koffiecupjes juwelen."

Als multidisciplinair kunstenaar, opgeleid tot graficus en schilder aan de Rietveld Academie, maak ik constant keuzes. Tot 2012 schilderde ik portretten in opdracht en illustreerde ik kinderboeken. Daarnaast maak ik ceremoniële textiele kunst in opdracht van particulieren en musea (permanente collecties). Als derde discipline maak ik sieraden uit afval. Mijn werk wordt regelmatig tentoon-
gesteld in galeries en musea.

Als zuinig mens, een soort van ‘voddenraapster’, laat ik mij inspireren door merkwaardige

materialen voor het maken van sieraden en tassen.
Glas van auto’s, schillen, plastic en oud textiel,  niks is veilig. Van schilderijrepen en lege koffiecups maak ik halssieraden. Huis- en fabrieksafval krijgt een nieuwe bestemming. Een eindeloze vloed aan ideeën. Het is voor mij als kunstenaar belangrijk dat mijn ontwerpen de creativiteit van de drager zullen prikkelen.

De laatste jaren maak ik mij zorgen om de leefbaarheid op aarde; de plastic soep, het weggooigedrag van ons mensen. Dit alles met een saus van nostalgie. Elk materiaal dat achteloos bij het afval wordt gezet, krijgt bij mij een tweede leven. Op die manier probeer ik als kunstenaar een klein steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Nauw contact met medekunstenaars vind ik belangrijk; juist als kunstenaar heb je een belangrijke stem in de bewustwording van de mensen om je heen. Dat kun je beter als collectief doen dan alleen.

Opleidingen
Opleiding: Rietveldacademie, Vrije Grafiek, kopstudie portretschilderen

Loopbaan
Vanaf 2003 het maken van draagobjecten van afval en gevonden voorwerpen, waarbij de aandacht vooral op het experimentele vlak ligt.

1989-heden: specialisatie ceremoniële textiele kunst.
1986-2016: illustratie kinderboeken
1972- 2016: (portret)schilderijen, meestal in opdracht
Van 1970-2015 lesgegeven in tekenen en schilderen.

Exposities
Exposities, o.a. in landelijke galeries en musea. Het werk wordt ook door musea in Nederland en het buitenland aangekocht.

www.jetnaftaniel.com

Jet Naftaniel-Joëls - Gevonden draadjesketting - Collier, oorstekers en manchetknopen van gevonden draadjes, met paverpol verhard
Jet Naftaniel-Joëls - Keppelverzameling - Keppel verzameling, o.a. getoond als installatie  In de Nieuwe Kerk Amsterdam tijdens  Expositie Jodendom 2011/2012
Jet Naftaniel-Joëls - Omgevouwen cupjesketting (koffiecupjes, elastiek en kraaltjes)
Jet Naftaniel-Joëls - Geertje op de taart, Mixed Media, 18x18cm, 2008
Jet Naftaniel-Joëls - Vrouwentallit - Vrouwen tallit in opdracht gemaakt voor rabbijn. Materialen: zijde, katoen, polyester. Techniek: applicatie, borduren en naaien (hand en machine).