Joep Backhuijs

Joep Backhuijs
"Na jaren van experimenteren met verschillende stijlen begreep ik, dat ik een eigen stijl moest kiezen"

Joep Backhuijs (1946) genoot aan de Rietveld Academie te Amsterdam een opleiding in de beeldende kunst. Als beeldhouwer beoefende hij verschillende stijlen waarin het figuratieve thema lange tijd de boventoon voerde. Mens en paard waren toen zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Wie zijn ontwikkeling heeft gevolgd, herinnert zich uit die periode het monumentale paard, samengesteld uit onderdelen van een gesloopte 2CV.

Geleidelijk werd zijn vormgeving abstracter. Het figuratieve element maakte plaats voor het geometrische dat met speelse vindingrijkheid in zijn plastieken wordt toegepast. De materialen waarin de kunstenaar zijn werken uitvoert zijn cortenstaal, brons, lindenhout en plexiglas.

Zijn grote voorbeelden uit het voorbije verleden zijn Mondriaan en Rietveld. Over de ontwikkeling van zijn werk zegt de kunstenaar: ‘Na jaren van experimenteren met verschillende stijlen begreep ik, dat ik een eigen stijl moest kiezen. Zo kwam ik tot de vierkanten, driehoeken en cirkels die in elkaar verstrengeld of aan elkaar gekoppeld een driedimensionale eenheid vormen.

www.joepbackhuijs.nl

Joep Backhuijs