Jørgen Koopmanschap

Jørgen Koopmanschap
"Fotografie is een ambacht"

Fotograferen is vanaf jongs af aan mijn hobby geweest. Ik heb altijd de behoefte gehad veel momenten en situaties vast te willen leggen.

Na 12 jaren gewerkt te hebben als inkoper bij diverse bedrijven ben ik in 1985 overgestapt naar de fotografie. Ik haalde de vereiste diploma’s en ben als beroepsfotograaf gestart. Een schoolvriend van me was bezig – naast zijn drogisterij – zijn fotostudio verder uit te breiden en vroeg mij om dat samen met hem te doen. In 2011 ben ik begonnen als zelfstandig fotograaf.

Mijn werkgebied was breed: studiowerk, reportages voor de bouw, het spoor en heel veel portretten. Als hobby maak ik al enkele jaren foto’s voor stockbureaus. Ik werk vanuit huis en heb daar ook kleine studio maar het meeste fotowerk gebeurt buiten de deur.

Doordat ik niet meer fulltime aan het werk ben krijg ik steeds meer de behoefte – en de tijd – vrij werk te maken. Voor mij is dit een nieuwe weg, waardoor ik op een andere en vrijere manier met de fotografie om kan gaan. Het is complementair aan het werken in opdracht; een andere kijk, vind ik.

In het verleden al werd ik aangetrokken door lege gebouwen, industrieel erfgoed en onverwachte en vreemde en vervreemdende situaties. Die legde ik in de meeste gevallen vast bij bestaand (avond)licht of bij werklicht, zoals tijdens nachtopnames. De mens hoeft bij deze beelden niet altijd centraal te staan.

De mens als portret sec, wil ik anders benaderen; het moet aan ander artistiek doel voldoen. Verder is mijn uitgangspunt: een foto is uitsluitend wat ie is. Dus geen vormen van beeldmanipulatie. Uitsluitend die bewerkingen die bij analoge fotografie werden/worden toegepast vind ik ok.

Ik vind het leuk om contact met andere kunstenaars en hun werk te hebben. Dat zal mij naar verwachting verder inspireren en scherphouden. En AmstellandKunst zie ik graag als een podium om mijn fotomateriaal voor het voetlicht te brengen.