Jos Out

beeldhouwen
Jos Out
"Het natuurlijke basiselement van de beeldhouwkunst is het allegorisch denken, het symbool, het heilige, de zoektocht naar de essentie die in de materie verborgen ligt" Brancusi

Mijn werk is blijvend onderzoekend. Ik leer van het maken van een beeld, gefascineerd door ieder maakproces dat steeds weer anders is. Het kunstzinnig scheppen begint met aftasten. Welk materiaal ga ik gebruiken en wat heb ik te vertellen. Hoeveel ruimte biedt een steen? Beeldhouwen is vormgeven door materiaal te verwijderen. Iets dat is weggehakt kan niet meer worden teruggehaald, in die zin is beeldhouwen confronterend, elk handeling heeft consequenties.

Het begrip polariteit, als essentieel onderdeel van ons bestaan, probeer ik in mijn werk tot uitdrukking te brengen. De zachtheid van het beeld in relatie tot de gebruikte materialen. Er is geen facet van het leven te verzinnen of je kunt er twee tegenpolen van benoemen. Maar weten heeft geen waarde zolang je dat ook niet ervaren hebt. Je kent geen dag zonder nacht of zwart zonder wit.

Ik heb de vierjarige opleiding VABK, vrije kunstacademie beeldhouwkunst gevolgd en een opleiding tot kunstzinnig counselor. Daarnaast volgde ik diverse cursussen en werkstages in binnen en buitenland zoals in Zuid Afrika (New Bethesda) en Italië (Pietrasanta). Jaarlijks werk ik een paar maanden in Italië.

Specials: Winnaar van de ‘prix d’honneur du Salon’ Carrousel du Louvre Salon, Parijs, 2011.

AmstellandKunst is voor mij een plek om mij te verbinden met andere kunstenaars. Het samen verenigen met als doel de schoonheid van de kunst te kunnen delen en uitdragen. Een broedplaats van ideeën en inspiratie. Wat zijn de diepere lagen, waar ligt de zingeving?

www.outart.eu