Marja Verhage

sculpturen
Marja Verhage
"Ik vind het intrigerend om beweging weer te geven in zoiets onbeweeglijks als steen."

In mijn werk komen veel vormen voor die een abstractie van beweging laten zien. Het intrigeert mij beweging weer te geven in zoiets onbeweeglijks als steen. Beweging kan voor heel verschillende dingen staan: denk aan water, tijd, ontwikkeling, groei of op- en neergang.

Ik ben begonnen met beeldhouwen in 1988. Afwisselend ben ik daarna bezig geweest met boetseren en hakken in steen. Ik heb les gehad van onder andere Da van Daalen, Willibrord Huijben en Marco Markov. Sinds 2003 heb ik een eigen atelier en ben ik hoofdzakelijk bezig met beeldhouwen in steen. Toch heb ik wel uitstapjes gemaakt naar het werken in brons en kunststof, maar steen blijft mij trekken. Het liefst werk ik met wat hardere steensoorten zoals: diabas, marmer, hardsteen en travertin. Soms werk ik in de wat zachtere steensoorten, waarbij vooral het werken in albast (door zijn transparantie) bijzondere resultaten geeft.

Het is voor mij een uitdaging om in zo’n stuk oermaterie een driedimensionale vorm te creëren. Hoofdzaak daarbij is mijn fascinatie voor en het denken in vormen en volumes. Door het weghalen (hakken) creëer ik vormen en maak ik de steen tot een ‘Beeld’, een ‘Iets’. Ik herschep de steen tot iets nieuws.

Ik ben lid geworden van AmstellandKunst om betrokken te kunnen zijn bij het lokale kunstgebeuren. Ik ontmoet collega’s en je ziet elkaar groeien in de loop van de tijd. We hebben allerlei activiteiten ontplooid van muren verven tot inrichten van pop-up locaties, waaraan ik met veel plezier heb meegewerkt.

www.marjaverhage.nl

Marja Verhage - Evolution, diabas, hoogte 62 cm
Marja Verhage - Upside Down, albast (wit) op spiegel, hoogte: 15 cm
Marja Verhage - (zonder titel), dolomiet, hoogte: 24 cm
Marja Verhage - Turning Point, Iers hardsteen, hoogte: 87 cm