Pete Purnell

fotografie
Pete Purnell
"...and even the sky turned green."

Sinds 1968 woon en werk ik in Amsterdam. In de jaren negentig volgde ik bij het Amsterdams Centrum voor Fotografie onder andere portretfotografie en conceptuele fotografie. In de afgelopen vijfentwintig jaar heb ik mijn portretten vaak in Amsterdam geëxposeerd, zowel in groepsverband als solo. Ook kon ik mijn werk tentoonstellen in Polen en Engeland.

’s Zomers reisde ik vaak naar Noorwegen, maar in 2013 ging ik er voor het eerst in de winter naartoe. Toen zag ik voor het eerst de Aurora Borealis. Sindsdien ben ik geïntrigeerd geraakt door het Noorderlicht en ben ik nog zes keer teruggegaan naar Noorwegen om het te fotograferen. ‘Zijn de kleuren echt? Zijn ze gephotoshopt?’
Die vraag wordt mij vaak gesteld. Het antwoord: ja, de kleuren zijn echt, dit is hoe de camera ze registreert. Echter, dit is niet hoe wij, met ons minder dan volmaakte oog, die kleuren waarnemen. In het donker kunnen onze ogen maar moeilijk kleuren onderscheiden. De groenen zijn niet zo’n probleem maar de kleuren paars, rood en blauw moeten nogal ‘hel’ zijn voordat wij ze goed kunnen zien. Wij zien de Aurora als een veel subtieler fenomeen. Ondanks de kou en onzekerheid die gepaard gaan met het zoeken naar het Noorderlicht, blijf ik het een indrukwekkend fenomeen vinden.

Het lidmaatschap van AmstellandKunst geeft regelmatig gelegenheid om mijn werk te laten zien aan een breder publiek. Een publiek dat in ieder geval veel breder is dan ik in mijn eentje ooit zou bereiken.

www.petepurnellgallery.com