Pieter Schmits

schilderijen
Pieter Schmits
"Het zijn dezelfde rivieren waar wij in stappen en het zijn niet dezelfde. Alles stroomt, is verandering in eenheid."

Kruipende kleuren, vreemde vormen, ruw materiaal… De schilderingen van kunstenaar Joseph Beuys hebben me op een zekere dag flink door elkaar geschud. Ze zijn niet mooi in de traditionele zin, maar krachtig en beweeglijk. Ik heb er mijn eigen schilderen opnieuw mee ontdekt.

Mijn schilderdoek ligt plat, of staat rechtop. Langzaam strijk ik dunne verf over de onregelmatige grond.
Het vloeit, stuit op korsten, omsluit ze. Het proces laat zich bijsturen maar nooit helemaal beheersen. Ik ‘knip’ mijn beelden uit kranten en tijdschriften. Soms schilder ik ze ook in levende lijve. Mensen in alledaagse situaties worden zo ontdaan van hun context. De laatste jaren licht ik er een deel uit zodat het beeld nog vreemder wordt. Als geheimtekens bijna, organische vormen die botsen of elkaar juist ondersteunen. Dichtbij maakt soms onbekend.

Mijn materialen zijn acryl- en olieverf, krijt en vernis, laagsgewijs aangebracht. Transparante en onaffe partijen bieden een inkijkje in het groeiproces van het schilderij. Ik werk ook in opdracht. En verder geef ik teken- en schilderles. Het vormt mijn kunstenaarschap, samen met mijn kunstenaarshelden en mijn jaren op de academie.

AmstellandKunst is hierbij een extra stimulans. Er is de nodige kennis over de kunstwereld in huis. We geven elkaar feedback en zoeken naar goede ruimtes om te exposeren.

www.pieterschmits.nl