Swanica Ligtenberg

Swanica Ligtenberg
"To practice art, No matter how well or badly, Is a way to make your soul grow And live with a thankful heart"

Na 37 jaar in Zwitzerland, Amerika en Japan gewoond te hebben heeft ze nu haar atelier in Ouderkerk aan de Amstel gevestigd en haar SwanCeramics Art Gallerie geopend. Je vindt haar werk in musea en galleries in China, Japan en Amerika.

De kreatie van haar keramische kunst is geinspireerd door  haar spirituele verbondenheid met Moeder Aarde en de rijke historie van het uitdrukkingsvermogen van klei.
Ze is bekend voor haar Paardenhaar Raku techniek en Kamakura-Rode glazuur. Ze neemt het werk uit de oven bij 600 Celcius en brandt dan het paardenhaar op de scherf en/of glazuur. Ze brandt ook suiker en veren en ijzer chloride wat een bruine kleur en prachtige glans geeft.

Haar warm-kleurige werken drukken elegantie en harmonie uit door een spel van vorm, abstrakte ontwerpen, wisselwerking van lijn en vorm, en oppervlakte behandeling.

Tijdens een keramische residentie in Frankrijk in 2019 herontdekte zij het plezier in het gebruik van slips en graveren. Dit had een geheel nieuwe ontwikkeling tot gevolg in spel met vorm en dekoratie in combinatie met haar kenmerkende paardenhaar raku dekoratie.

Haar kunst wil ze verbinden met het begin van het leven van Moeder Aarde en met het geluk in deze wereld. Geniet.

Haar motivatie om lid te worden van AmstellandKunst kwam voort uit haar terugkeer naar Nederland in 2016, na 30 jaar in het buitenland gewoond te hebben. In Nederland wilde zij graag weer mensen ontmoeten die ook met de kunst bezig zijn, om met hen in discussie en conversatie te treden, mogelijk leidend tot inspiratie.

www.swanceramics.com /swanica@ligtenberg.com