Sylvia Leeflang

schilderijen
Sylvia Leeflang
"Groeien is boeiend."

Ik ben Sylvia Leeflang en woon in Amstelveen, mijn atelier is in Alphen aan de Rijn. De werken die ik maak als kunstenaar worden sterk beïnvloed door mijn kunsthistorische achtergrond en mijn werk als docent tekenen en kunstgeschiedenis op het Amstelveen College. Mijn werken worden door al deze aspecten sterk beïnvloed: het een kan niet zonder het ander.

De werken zijn onderdeel van series, de meeste van mijn series ontstaan naast elkaar in de tijd. De eerste twee werken komen
uit een serie van kleine, veelal op archeologie gebaseerde koppen.
Vergankelijkheid en de tere kwetsbaarheid van zowel het stoffelijke als het materiële zijn in deze werken een belangrijk onderdeel. Het derde werk is een lino, afkomstig uit een serie portretten van negentiende-eeuwse kunstenaressen.

Als kunsthistorica heb ik onderzoek gedaan naar wie zij waren: ze zijn veelal onbekend, omdat ze niet dezelfde mogelijkheden hadden als mannelijke kunstenaars om hun werk te presenteren zoals in die tijd normaal was. Vaak werd hun werk gesigneerd door een partner of vader. Met hun doorzettingsvermogen hebben ze het pad geëffend voor hedendaagse kunstenaressen zoals ik. Het vierde werk komt uit een serie van acht over kwetsbaarheid en gelaagdheid. Dit werk is nog sterker gerelateerd aan mijn werk als docent; de meisjes verschijnen in al hun variaties dagelijks in de klas. Het is mijn voorrecht ze een aantal jaar te mogen volgen. Het zijn overigens geen portretten maar meer archetypes.

AmstellandKunst betekent voor mij een nieuwe omgeving en een nieuwe uitdaging. Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in kwetsbaarheid en in groei.

sylvialeeflang1@gmail.com