Yvonne Kieft

schilderijen
Yvonne Kieft
"Inspiratie komt uit mijn verbinding met de natuur en haar dynamische processen. In mijn verbeelding en werken  is dit eigenlijk precies andersom."

Sinds de start van mijn kunstenaarschap put ik mijn inspiratie uit de natuur: organische vormen en structuren, het landschap, maar ook het vergankelijke en het vluchtige ervan.
Ik schilder met olieverf, dun, in lagen en zoek het schets-
matige en de transparantie in het schilderen zelf. Met een gekozen element ga ik vanuit ‘herinnering’ vrij en onderzoekend te werk. Ik laat me leiden door vormen en kleur, totdat uit het woekeren het uiteindelijke beeld voor mij helder wordt.

Toeval speelt tevens een rol in mijn werk en heeft mij een andere kunstvorm gebracht: werken met papier, zoals de serie ‘Dynamic Organics’. Er zijn ooit schetsen tussen de planten in mijn tuin beland. Later bleek dat dit papier aan diverse organische processen had blootgestaan. Het was prachtig ‘bewerkt’ en ten dele geconsumeerd door slakken. De fascinatie hierover bracht mij ertoe de dynamiek van dit proces in een eigen compositie uit te drukken. Door mijn tuin vol met papier te leggen en veel geduld te hebben, kwam ik aan meer materiaal. Uiteindelijk werd plexiglas gekozen als ondergrond, in een driedimensionale omlijsting. Diepte, schaduw en beweging van het papier vormen een essentieel onderdeel van het werk, dat door het (zon-) licht die extra dynamische werking heeft. Tegenwoordig vindt er een ‘kruisbestuiving’ plaats; dit proces vormt weer de aanleiding voor het schilderij ‘Traces in my Garden’.

Ik ben sinds 2009 lid van AmstellandKunst; uitwisseling van
ervaring, verbinding én contacten met kunstenaars en andere organisaties zijn essentieel in dit ‘vak’.

www.yvonnekieft.nl

Yvonne Kieft - Dynamic Organics IX, 'Traces in my Garden', olieverf doek 40x40 cm, 2016
Yvonne Kieft - Dynamic organics 'Into my Garden II', papier mixed media plexiglas 22x22x4 cm, 2016
Yvonne Kieft - Dynamic organics I, 24x19x3.5 cm, 2015
Yvonne Kieft - Florale XII-2, olieverf op doek, 20x20 cm, 2012
Yvonne Kieft - Landschap met vogel, olieverf, 30x30 cm 2012
Yvonne Kieft - Sporen II, olieverf op doek, 0.40 x 1.00 m, 2015