Expositie ‘Sustainability Art’, in samenwerking met Pulchri Studio

Pulchri Studio uit Den Haag en de Vereniging Amstelland Kunst (VAK) uit regio Amstelland, organiseren gezamenlijk een tentoonstelling met de titel SustainAbility Art, die vanaf 9 februari 2019 te zien zal zijn bij Pulchri Studio en daarna gaat reizen naar Amsterdam (CBK Oost), de TU Delft en Amstelveen (Museum Jan van der Togt). Bijna zestig kunstenaars laten hun visie op de planeet aarde zien, die ook voor toekomstige generaties bewoonbaar zal moeten zijn. De CO2-uitstoot, de opwarming van de aarde, het stijgen van de zeespiegel, droogte en overstromingen, de plastic soep, het verdwijnen van diversiteit, de komst van klimaatvluchtelingen; deze onderwerpen houden mensen overal ter wereld sterk bezig en kunstenaars dus ook.

Curator Saskia Gras laat zien hoe de kunstenaars met hun beelden de complexe ontwikkelingen invoelbaar maken. Samen met de teams van Pulchri en VAK heeft zij een brede multidisciplinaire expositie opgezet van schilderijen, grafiek, foto’s, fotocollages, projecties, video, beelden en installaties. Kunstwerken die reflecteren op de bescherming en het herstel van de natuur, hergebruik van grondstoffen, maar ook op duurzame groei, de consequenties van industrialisatie en sociale ongelijkheid. De kunstenaars hebben gebruik gemaakt van duurzame, afbreekbare of recyclebare materialen. Ze streven met hun werken naar bewustwording en leveren ideeën hoe duurzaamheid bereikt kan worden. De kritiek richt zich ook op de kunstwereld zelf: door te wijzen op de milieueffecten van de kunstproductie en het ontstaan van overvolle kunstdepots. Diverse kunstenaars gebruiken recyclebare dragers: ze schilderen op krantenpapier of op gebruikte overhemden, ze gebruiken restmateriaal.

Alle geëxposeerde kunst noopt tot nadenken en discussiëren. De vraag die opgeroepen wordt luidt: wat kan een individu zelf doen? Er is gekozen voor een oplossingsgerichte benadering. Iedereen, jong en oud, kan een steentje bijdragen. Naast de expositie is er een programmering met talks, debat en workshops georganiseerd, waarbij kunstenaars samen met het publiek werken met recyclebaar materiaal of hun werk verder toelichten.

Van AmstellandKunst nemen de volgende 25 kunstenaars deel aan de expositie:

Annette van Waaijen
Astrid Stoffels
Corry Zwart
Cristina Villaba
Elly de Jong
Gaby Oltean-Lungu
Han Sinke
Helena van Essen
Jack Allick
Jeltje van Houten
Jet Naftaniël-Joëls
John Verhagen
Jos Out
Maja Vucetic
Marja Verhage
Martha Marjenburgh
Mary Kuiper
Neely Schaap
Paul Klimecki
Pieter Schmits
Rud Perree
Sunny Neeter
Sylvia Leeflang

De expositie bij Pulchri Studio was te bezichtigen van 9 februari t/m 3 maart van dinsdag t/m vrijdag 12.00 – 17.00 uur.

Het adres is: Lange Voorhout 15, den Haag.

www.sustainabilityart.nl