Expositie ‘Voorjaar’ in Galerie Polhus

Van 15 april t/m 27 mei exposeren 5 kunstenaars in Galerie Polhus, waaronder VAK-lid Marja Verhage.

Galeriehoudster Janny van Steeg over de 5 kunstenaars:

In de beeldhouwwerken van MARJA VERHAGE (Amstelveen) komen veel vormen voor die een abstractie van beweging laten zien: water, tijd, ontwikkeling, groei, op- en neergang. Door middel van abstracte vormentaal met veel dynamische aspecten creëert zij vaak tegengestelde bewegingen. Deze dualiteit wordt ook uitgedrukt door het uiterlijk, de huid van het beeld, die ruw of glad kan zijn of beiden. Marja is gefascineerd in het denken in vormen en volumes. Ze herschept de steen tot iets nieuws dat onder haar handen vorm krijgt, waardoor de schoonheid en zeggingskracht van de steen zichtbaar worden. Het liefst werkt zij met de hardere steensoorten.

De veelal geabstraheerde schilderijen van JOKE VINGERHOED (Blaricum) verwijzen soms ook naar de werkelijkheid door het gebruik van figuratieve elementen. Dat is vooral te zien in de kleurrijke serie bloemen en de vaak wat meer ingetogen landschappen. Haar composities ontstaan intuïtief, laag over laag en rechtstreeks op het doek, zonder schets vooraf. Joke schildert vaak met paletmes en handen, met olieverf, acryl en gemengde technieken (mixed media). Zij kijkt, voelt en zoekt voortdurend naar balans, zoekt de grenzen om vorm te geven aan wat haar raakt. Zij moet de organische schoonheid van bloemen, de natuur, verwoorden in haar eigen beeldtaal.

THEA FIGEE (Utrecht) is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Tussen haar schilderijen en prenten in gemengde grafische technieken en de geblazen glasobjecten is een permanente wisselwerking. Zij wordt tot nieuwe werken geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, de dynamiek van de constante beweging en verandering, de grootsheid van een herfstlucht, de stille wereld van een sloot met planten en dieren, maar ook de tere schoonheid van een libel. Haar werken getuigen van een invoelende geest.

Sinds begin jaren tachtig maakt EEF DE GRAAF (Tiel) concrete kunst: datgene verbeelden wat niet zichtbaar is maar wel denkbaar; geen abstracties van het zichtbare maar constructies van het denkbare. Construerend met de geometrische basisvormen creëert hij zijn werk. Door artistieke ingrepen doorbreekt hij de geometrische wetmatigheden. Hij bereikt toch balans en evenwicht door al ordenend, combinerend en variërend tot verrassende oplossingen te komen. Eef acht zich schatplichtig aan het Constructivisme en De Stijl maar door aan deze stijlen nieuwe en originele elementen toe te voegen kenmerkt hij zijn werk.

MARIE JOSÉ ROBBEN (Amsterdam) heeft een uitgebreid en indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zij laat zich in haar werk al schilderend meevoeren door de onbenoembare toonaarden en zeggingskracht van kleur en licht. Door de zeer gelaagde verfstructuur ontstaan intense kleuren. Zij beschouwt de verf als een ‘goddelijk’ materiaal en hanteert deze op bijna sculpturale wijze. Een landschap, bloemen en andere motieven uit de natuur inspireren haar. Ook laat zij zich graag leiden door de thema’s in muziek en literatuur. Die zijn dan de inspiratiebron of aanleiding maar uiteindelijk ondergeschikt aan het schilderen zelf. Haar idealen zijn puur schilderkunstig.

EERSTE NIJKERKSE GALERIE POLHUS SPOORSTRAAT 1 3862 AC NIJKERK
TEL: 033 – 2456986 / 06 – 11455168

VOOR MEER INFORMATIE EN WERK IN STOCK, KIJK OP WWW.GALERIEPOLHUS.NL
OPEN: VRIJDAG, ZATERDAG EN ZONDAG VAN 13.30 – 17.00 UUR OF OP AFSPRAAK