Henk vindt

Korenveld met drones?

Korenveld met kraaien, korenveld met drones

Vorig jaar maart was ik bij een voorstelling van de Recirquel Company. Een voorstelling van een gezelschap uit Oekraïne. My Land heette de voorstelling. (Zie column nr. 2.) Nu, bijna 20 columns verder, is er nog steeds niets veranderd. De oorlog woedt nog steeds voort. Ziekenhuizen, scholen, theaters, alles wordt met de grond gelijk gemaakt. Wat gaat er toch om in de hoofden van de mensen die hier toe in staat zijn. Hoe ziek kun je zijn en hoe kun je ’s ochtends nog in de spiegel kijken. Ik ben vele malen in Rusland geweest en heb er in St.Petersburg en Moskou kunstprojecten mogen maken. Heel veel aardige mensen ontmoet. Ook veel jonge mensen die bezig waren met het maken van kunst. Ze hadden ateliers in oude fabrieksgebouwen waar voorheen rubberen laarzen werden gemaakt voor de hele Sovjet Unie. Ze wilden vooruit, maar waren lang niet allemaal optimistisch. Een aantal studenten van kunstacademies uit heel Rusland was gekomen voor een Masterclass van mij. Het resultaat staat op mijn website. Het eerste beeld is een zwarte doos.

Toen ik enkele weken geleden werd gevraagd door een organisatie in Assen om iets te bedenken voor Kunst Aan De Vaart met als thema het Van Gogh jaar zag ik meteen het schilderij ‘korenveld met kraaien’ voor mijn ogen. Een blauwe lucht boven een geel korenveld. Op het theater van Assen, DNK, staan nu 11 afbeeldingen achter elkaar van ieder 3,5 meter breed en twee meter hoog en op internet zwerft nu een ‘animated gif’ die ik samen met deze column stuur.

2023 is het Van Gogh jaar. 140 jaar geleden kwam Vincent Van Gogh naar Drenthe waar hij drie maanden woonde. “Drenthe inspireert mij tot een leven lang schilderen. Hier in Drenthe heb ik mijn bestemming gevonden.” Hij woonde in het logement van Veenoord, het huidige Van Gogh Huis en museum. Het is dit jaar ook de viering van het vijftig jarig bestaan van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Eén van zijn meesterwerken is het “Korenveld met kraaien”. Een blauwe lucht boven een geel korenveld. In de lucht vliegen zwarte kraaien. Terwijl wij het Van Gogh jaar vieren vliegen er op nog geen 2000 kilometer en minder dan drie uur vliegen van Nederland duizenden drones over de ” korenvelden van de wereld”. Ze zaaien daar dood en verderf.

Henk Hofstra