Henk vindt

Kunst zal overwinnen

Oorlog, stikstof, toeslagenaffaire, energiecrisis, inflatie, aardbevingen in Groningen en wellicht ben ik nog wel het een en ander aan rampen en tegenspoed vergeten. Het komt opeens allemaal op ons af. Als toetje op alle ellende kregen we de miljoenennota op de derde dinsdag van september. De zelfstandigen zonder personeel, de ZZP’ers, dus ook de zelfstandige kunstenaars worden wederom gepakt en door alle maatregelen zelfs bedreigd in hun bestaan. De zelfstandigenaftrek wordt voor het vierde jaar op rij versoberd en straks helemaal afgeschaft. FOR, de fiscale oudedagsreserve verdwijnt. We hoorden het de koning zeggen, de vaste baan moet weer de norm worden. Een beeldend kunstenaar in een vaste baan? Waar?

Kunstenaars zijn ondernemers, kleine zelfstandigen die dag in dag uit bezig zijn met kunst. Een mens leeft niet alleen op water en brood. Kunst en cultuur is belangrijk. Iedereen staat vooraan en roept het, maar onze regering handelt er niet naar. Natuurlijk gaat er weer structureel meer geld naar de culturele sector. Honderdzeventig miljoen maar liefst. Ik durf de weddenschap aan dat het merendeel van dat geld terecht gaat komen bij instellingen, belangenbehartigers, vergadertijgers en instanties die zichzelf belangrijker vinden dan het doel waarvoor ze zijn opgericht. Slechts weinig of niks zal door druppelen naar beneden, naar de kunstenaars zelf.

Veel kunstenaars wonen en werken in het zelfde huis of pand. Soms in een prachtig herenhuis, in een woon-werk wijk, in een aangebouwde schuur of verbouwde garage. Ben benieuwd of daar rekening mee gehouden zal worden met dat in te stellen gasprijs plafond. Denk niet dat ze daar al aan gedacht hebben, aan al die kleine ondernemers die wonen en werken hebben gecombineerd. Als we niet oppassen zitten we straks letterlijk in de kou.

Ambtenaren van financiën schijnen de minister geadviseerd te hebben dat het helemaal niet erg is wanneer er cafetaria’s, bakkers en slagers failliet gaan vanwege de (te) hoge gasprijs. Ben eigenlijk wel benieuwd wat die zelfde ambtenaren vinden van kunstenaars. Ben niet erg hoopvol. Ben ik trouwens toch al niet als het over het huidige kunstbeleid gaat. Als BOK (boknet.nl) blijven we echter in gesprek met ministeries, met ambtenaren en met de politiek, maar kunst en vooral moderne kunst is voor velen die beleid moeten maken kennelijk erg moeilijk. We gaan zelf initiatieven ontwikkelen offline en online! Het moet!

Als kunstenaars zullen we nog meer dan anders ons moeten gedragen als ondernemers. We zullen nieuwe wegen moeten zoeken en nieuwe verdienmodellen moeten vinden. En vooral niet te bekrompen denken. Buiten de voordeur ligt de hele wereld immers voor ons open. Online galeries, digitale kunst, NFT’s en alles wat nog onderweg is. We gaan ons er in verdiepen, we gaan het maken en we gaan de wereld veroveren met onze kunst. Ars Omnia Vincit! Kunst zal overwinnen.

Henk Hofstra