Henk vindt

NFT en Gouden Bergen

NFT en Gouden Bergen

Non Fungible Token. Het betekent dat iets uniek en niet vervangbaar is. Gewoon geld en ook cryptogeld is vervangbaar, het kan ingewisseld worden voor de ander. Een NFT is een digitaal bestand met een digitale handtekening en is uniek. Het is tegelijkertijd een soort van bewijscertificaat. Het is informatie over de maker, transactiegeschiedenis en geeft informatie over waar de originele versie van het digitale materiaal te vinden is. Iemand die een NFT koopt, wordt eigenaar van het digitale bestand. Het wordt vastgelegd op een blockchain en zit in de wallet (portemonnaie) van de eigenaar. Niemand kan daar bij. Het gebeurt inmiddels regelmatig -vooral bij de jongere verzamelaars- dat zij die een schilderij kopen ook graag de NFT, het digitale bestand, van het schilderij willen kopen om zo een soort van bewijs van eigendom te creëren. En er zijn de laatste tijd ook veel kunstenaars bij gekomen die alleen nog maar digitaal kunst maken met of zonder behulp van AI (Kunstmatige Intelligentie) en die kunst aan de man brengen als NFT’s. Als koper kun je er eigenlijk vrij weinig mee. Je kunt voor eigen gebruik een print maken, maar je mag de afbeelding niet zonder toestemming verveelvoudigen of op een andere manier exploiteren. Het is net als bij een schilderij, beeldhouwwerk of welk kunstwerk dan ook; je bent als koper eigenaar van het fysieke of digitale werk, maar het auteursrecht en intellectueel eigendom blijft bij de kunstenaar.

Waarschuwing

Er zijn van die slim sluwe oplichters die kunstenaars benaderen met het bericht dat ze graag NFT’s van hun werk willen kopen. De berichten komen meestal via de social-media binnen en bijna nooit via een normale e-mail. Wees op je hoede. Als je een website hebt en je hebt nog nooit een NFT gemaakt en er staan ook geen NFT’s te koop op je website of op een ander platform dan heb je te maken met oplichters. Hun werkwijze is als volgt: 1. Ze benaderen jou via een van de social-media, 2. Ze steken her en der wat veren in je kont, 3. Zeggen dat ze meerdere NFT’s willen kopen en noemen soms al bedragen zonder jou naar de prijs te vragen, 4. Je hoeft ook helemaal geen ervaring met NFT’s te hebben zij helpen je wel…..En dan komt het. Jij maakt scherpe afbeeldingen of laat die maken en krijgt van de zogenaamde koper instructies om het ergens op een platform te zetten van zijn keuze. Om het op dat platform te krijgen moet je gasfee betalen. Geen probleem laat de zogenaamde koper je weten, hij betaalt het samen met de aankoopprijs graag aan jou terug. Soms vragen ze zelfs om je wallet te connecten met een platform of site van hun keuze. Als je dan nog steeds geen argwaan hebt plaats je de afbeeldingen, je betaalt de gasfee, maakt een connectie met je wallet……..en vervolgens hoor je nooit weer wat. Je bent het geld aan gasfee kwijt en je wallet wordt helemaal leeg getrokken.

Waarom trappen zoveel kunstenaars hierin? Ten eerste ben je natuurlijk blij en is het hartstikke leuk als je benaderd wordt door iemand die je werk wil kopen. De zich als koper voordoende oplichter maakt veelal gebruik van een naam en foto van iemand die ergens een mooie functie heeft, gewoon een gestolen identiteit. Verder ziet ook alles er prachtig uit en komen er schitterende verhalen. Maar vraag je als nuchtere Nederlander eerst eens af: Waarom zou iemand iets van je willen kopen wat je helemaal niet hebt? Op je site staat alleen fysiek werk en geen NFT’s. Hoe komt zo iemand er bij om jou te benaderen? Jij gaat toch ook niet om een halfje volkoren naar de Mercedes garage of om een auto naar de slager.

NFT’s worden verkocht via NFT platforms, het is een prachtige nieuwe vorm van kunst en kunst maken, maar het gaat nooit op deze manier. Trap er niet in.

Henk Hofstra