Henk vindt

Verbeelding aan de macht

Verbeelding aan de macht

Het is me wat. De PVV de grootste politieke partij van Nederland. Met een programma wat helemaal niet kan. Het tv programma ‘Even tot hier’ verbeelde het mooi: Alles moet in de ijskast. Geert Wilders wil de Nederlanders weer op 1 schreeuwt hij telkens de wereld in. Kennelijk is het hem ontgaan dat de wereld groter is dan Nederland. Dat er vrij verkeer van mansen, goederen en diensten is in de EU en dat we met onze economie totaal vervlochten zijn met de landen om ons heen. Kunst en cultuur heeft hij helemaal niks mee. Alle subsidies maar afschaffen, de NPO, de Nederlandse publieke omroep ook maar weg. Mensen van buiten de grenzen van Nederland ook maar weer de grens over. De PVV leeft in een soort van virtuele parallelle werkelijkheid die veel weg heeft van een nachtmerrie. En toch stemmen er veel mensen op de PVV/Geert Wilders. Allemaal mensen die naar mijn idee slechts afgaan op zijn debat kwaliteiten en one-liners. Allemaal mensen die zich nooit hebben verdiept in zijn verkiezingsprogramma, maar wel ontevreden zijn en zich niet gehoord voelen. Jammer, maar het is even niet anders. We zullen er (voorlopig) mee moeten leven en afwachten hoe lang alles stand houdt nu de VVD slechts mee wil doen als gedoog partner. Wellicht om wraak te nemen en net als Wilders destijds de stekker er halverwege uit te trekken. Kunnen we weer naar de stembus.

 

Ondertussen maken een heleboel mensen zich zorgen over hun positie, over hun subsidie, over hun baan of bij-baantjes. Begrijpelijk allemaal. En ook begrijpelijk dat er hordes de straat en het plein op gaan om hun ongerustheid te tonen. Wel een beetje raar, want we zijn toch allemaal democraten? En het volk heeft gesproken en de keus gemaakt om het na de laatste jaren van schandalen en pappen en nat houden nu eens een keer helemaal over rechts te proberen. Eigenlijk is het de meest pure vorm van democratie, tenzij er met de uitslag is geknoeid, maar daar ga ik niet van uit. In het praat programma Op1 noemde een jongedame Wilders al een fascist en hier en daar verkondigen mensen dat Nederland nu internationaal ten onder gaat. Dat Rutte nu niet zijn baan bij de NAVO kan krijgen. En dat het anders moet allemaal. Prima, maar ga dan anders stemmen en ga voor je gaat stemmen de verkiezingsprogramma’s lezen.

 

Ondertussen heeft links -die historisch gezien het meest op heeft met kunst en cultuur- het ook flink laten liggen. Ze hebben elkaar uitgehold, hebben zich onvriendelijk opgesteld richting (kleine) ondernemers. Van sociaal democratische organisaties zijn ze verworden tot systeemdenkers die alles maakbaar achten. De vijandigheid richting zzp’ers, die zich verplicht moeten gaan verzekeren en de heffing die ze willen opleggen aan bedrijven die een opdracht geven aan een zelfstandige, samen met het willen laten verdwijnen van alle fiscale voorzieningen heeft links geen goed gedaan.

 

Samengevat is het een kinderachtige janboel waar de een niet met de ander wil en de ego’s veelal belangrijker zijn dan het landsbelang. Als kunstenaars hebben we de plicht richting samenleving om wat er ook gebeurt onze kunst, schoonheid en verwondering te blijven maken en de verbeelding aan de macht te brengen en te houden. Rechtsom of linksom.

 

Henk Hofstra