Henk vindt

Zwart gat

Staatssecretaris Gunay Uslu heeft vandaag (23-5-22) bekend gemaakt dat er weer flink wat geld extra naar de cultuursector gaat. Prachtig. 135 miljoen dit jaar, oplopend naar 170 miljoen structureel extra voor cultuur. De culturele sector heeft flinke klappen gekregen tijdens de coronacrisis en deze extra middelen voor cultuur zijn een belangrijke steun in de rug zo laat de staatssecretaris weten.

Startsubsidies voor vrije producenten, cultuurmakers en erfgoed-professionals, leningen voor producties en projecten, werkgevers faciliteren om freelancers in diens te nemen, amateurs, publieke omroep, oefenruimtes voor bandjes, publiek weer naar theaters……. ik lees van alles op de site van de overheid, maar nergens kom ik de woorden beeldende kunst tegen.

Het is de zoveelste steunmaatregelen die wij als kunstenaars hebben mogen ervaren tijdens en nu ook nog na de coronacrisis. Er is al veel geld in de culturele sector gestopt. Er zijn flink wat instanties en organisaties van de ondergang gered. Maar hoe is er met individuele kunstenaars, de makers zelf, omgegaan? Onze vorige minister van OCW, mevrouw Van Engelshoven had het goed met ons voor. Om te voorkomen dat het te lang zou duren en om te voorkomen dat er allemaal oormerken aan het geld zouden worden vastgeprikt -die dan weer gecontroleerd moesten worden- had mevrouw Van Engelshoven bedacht om het geld voor de makers via de gemeentes beschikbaar te stellen. Op zich een prima gedachte, de gemeente staat immers dichtbij de kunstenaars. Bovendien zo zei ze op 23 november 2021 dat ze er persoonlijk op zou toe zien dat het geld inderdaad op de juiste plek terecht zou komen. Ze zou zelf bellen met de gemeentes die het geld niet zouden bestemmen voor kunst en cultuur, met oog voor de makers.

Even om een idee te geven; Amsterdam totaal 23,9 miljoen, Almere 3,5 miljoen, Amstelveen 1,1 miljoen, Breda 3,6 miljoen….totaal maar liefst 269.975.894,-. Bijna tweehonderdzeventig miljoen. Allemaal naar gemeentes gegaan om te besteden aan kunst en cultuur met oog voor de makers. En in het vijfde steunpakket (31-1-22) is er ook nog eens een bedrag van 251,6 miljoen gegaan naar kunst en cultuur. Dat kwam van onze nieuwe staatssecretaris van OCW, Gunay Uslu. In een aantal gevallen is het geld goed terecht gekomen, maar lang niet overal. Een Amstelveense kunstenaar kreeg bijvoorbeeld geen bijdrage omdat haar werk zou worden geëxposeerd in een museum in een buurgemeente!

Misschien dat mevrouw Uslu er eens een telefoontje aan kan wijden om te voorkomen dat al dat geld blijft hangen bij instanties (en gemeentes) die zichzelf belangrijker vinden dan het doel waarvoor ze zijn opgericht. Of misschien is het al verdwenen in het pas ontdekte zwarte gat. Ik ga dat binnenkort maar eens vragen aan mevrouw Uslu. Veel, heel veel zzp’ers, kleine zelfstandigen, kunstenaars, makers van kunst en cultuur hebben niets, maar dan ook helemaal niets gemerkt van al die steun.

Er is onlangs in onze eigen melkweg een zwart gat ontdekt. Anna Gimbrère en Jacco de Swart schoven aan bij Beau en vertelden over de ontdekking. Alles wat ook maar in de buurt komt van zo’n zwart gat rekt uit tot spaghetti sliertjes, krimpt vervolgens in elkaar tot een enkel puntje en verdwijnt. Het is weg voor altijd.

Henk Hofstra

Voor de liefhebber hieronder de sites van de overheid;

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/05/23/135-miljoen-extra-voor-herstel-vernieuwing-en-groei-van-kunst-en-cultuur